facebook pixel

Resor med Öresundståg

Öresundståg är ett gemensamt tågtrafiksystem i södra Sverige och Danmark. Bakom trafiken står trafikbolagen: Blekingetrafiken, Hallandstrafiken, Länstrafiken Kronoberg, Kalmar Länstrafik,
Skånetrafiken och Västtrafik. 
 
Trafikbolagen samordnar tågtrafiken på sträckorna: 
Göteborg – Malmö – Köpenhamn 
Kalmar – Växjö – Köpenhamn 
Karlskrona – Malmö – Köpenhamn 
 
På den danska sidan fortsätter Öresundstågen dessutom vidare till Helsingör. I Kronobergs län ansvarar Länstrafiken Kronoberg för Öresundstågen på sträckan Älmhult-Lessebo. Uppehåll i Kronobergs län görs
i Lessebo, Hovmantorp, Växjö, Alvesta och Älmhult. Kalmar Länstrafik ansvarar för sträckan till Kalmar. Uppehåll i Kalmar län görs i Emmaboda, Nybro och Kalmar.


Öresundståg ger möjligheter att resa direkt till Kastrup och Köpenhamn.
På mindre än två timmar tar man sig från Växjö till Malmö eller på knappt 40 minuter
från Växjö till Älmhult. 

Alla Öresundståg har väl fungerande mobilförstärkare installerade, som gör att du kan surfa på ditt eget mobilnät samt prata i mobil med samma prestanda som utanför tåget.

Tågdepån för Öresundståg ligger i Hässleholm. Klicka dig vidare på länken och läs mer om den här » 


Köpa resa direkt på oresundstag.se

Vill du köpa din biljett i god tid kan du göra det direkt på Öresundstågs hemsida. Det gäller inte bara Öresundståg utan resor till många destinationer i hela Sverige. Med tåg, buss och båt. Du kan köpa tur- och returbiljetter. Alla biljetter är resplusbiljetter.

Här säljs biljetter till ordinarie pris och med resevillkor som gäller för resplusbiljetter.

Sök och köp resa här »

Servering ombord 

Här kan du ta del av hemsidan för serveringen ombord på Öresundstågen, med information om turer och menyer.  cafevagnen.com »


Biljetter och priser

Alltid fast pris i biljettautomaten
I biljettautomaterna betalar du enkelt med Resekortet reskassa eller med betal/kreditkort. Fördelen med att köpa din biljett i vår biljettautomat är att det alltid är fast pris på biljetten. Tänk på att du kan köpa din biljett tidigast tre timmar innan du planerar att resa.
 
Reskassebiljett (Vuxen, Skolungdom och Duo/Familj*) går inte att köpa ombord på Öresundstågen.
Önskar du resa på någon av dessa biljetter får du köpa biljetten i våra biljettautomater, hos Kundcenter eller på våra försäljningsställen före avgång.

Observera:
Från den 15 december 2019 kan du inte köpa biljett med reskassa till Skåne eller Danmark.
*Duo/Familj kan inte användas för resor från Skåne och Blekinge. Den kan inte heller användas för resor från/till Danmark.
 
Observera att du måste ha en giltig biljett vid ombordstigning. Det går inte att köpa biljett ombord på tåget.
 
Platsreservation
Oavsett om du ska resa långt eller kort kanske du vill ha en bokad plats på tåget. Bokning av plats kan göras i första och andra klass i samband med att du köper din biljett med bankkort eller kontanter hos Kundcenter eller försäljningsställen eller via webbplatsen för Öresundståg. Platsreservationen kostar 30 kronor. 

Första klass

På alla Öresundståg finns en förstaklasskupé. För att åka i denna behöver du betala extra. Det kan du vid köp av biljett eller ombord på tåget (betalas kontant). Att resa i första klass med kontant- eller reskassabiljett kostar 30 kr extra per län. 
 

Obs! En kontant- eller reskassabiljett för tåg kan köpas tidigast tre timmar före avresa. Detta gäller för alla biljettyper.


SJ:s årskort med Resplustillägg

SJ:s årskort som har resplustillägget gäller som färdbevis på Öresundståg. Följande årskort är giltiga: 

  • SJ:s årskort Guld + resplustillägg.
  • SJ:s årskort Silver Plus + resplustillägg.
  • SJ:s årskort Silver + resplustillägg.

 
Om du har Resekort period tåg mellan t.ex. Växjö – Kalmar måste du ha ett giltigt inspektionskvitto för att du ska kunna resa på SJ Regionaltåg hela vägen till Kalmar, men också för att du ska kunna resa vidare med stadsbussen i Kalmar. Kontantbiljett och Resekortet reskassa kan inte användas på SJ Regionaltåg. 


Följande gäller för tyst kupé på våra Öresundståg

Mobilen ska vara i ljudlöst läge eller avstängd. Samtal ska undvikas. Måste du ta ett samtal ska det föras i andra delar av tåget.
 
Använd musikspelare, dator och andra mediaspelare med hörlurar så att de som sitter i kupén inte störs av ljudet. Väljer du att resa med barn i tyst kupé, är det ditt ansvar att barnen visar hänsyn gentemot de andra resenärerna.

 
I Danmark

Biljetter lösta till Kastrup/Köpenhamn (F/L) är giltiga för vidare resa med stadsbuss, S-tog eller Metro enligt följande: stadsbuss, zonerna 1, 3 samt 4 (hela Amager, Ørestad, City och Vesterbro). Metro, från Kastrup fram till zongräns Frederiksberg. Länk till zonkarta » 

När du köper en biljett hela vägen till Danmark i någon av våra automater, hos ett försäljningsställe eller hos Kundcenter är biljetten giltig hela dagen, från att den är köpt till kl. 23.59 samma dag. Du kan alltså köpa din biljett under förmiddagen men resa först på eftermiddagen om du vill.
 

Vuxen från 16 år i Danmark
För resor över Öresundsbron - observera att man räknas som vuxen från 16 år när man reser i Danmark. För längre resor kan det löna sig att göra ett delat biljettköp när man ska till Köpenhamn/Kastrup. 


Här använder du Resekortet i Köpenhamn

Köpenhamn/Kastrup
Automater för betalning med svenska betalkort finns på Københavns Lufthavn. Fyra biljettautomater finns i terminal 3. Automaterna i terminal 3 står vid de stora pelarna vid hissarna, mellan de två nedgångarna till spåren.
 
Hovedbanegården
På Hovedbanegården finns det tre biljettautomater. En automat vid huvudentrén bredvid DSB:s resecenter. Två automater vid entrén mot Tivoli. Automaterna är märkt med texten "Här kan du köpa biljett till Öresundståg". I DSB:s kortautomater på Hovedbanegården och Københavns Lufthavn samt på större stationer kan du betala med internationella bank- och kreditkort. I övriga DSB-automater betalar du med danska mynt. 
Vid köp i automat tänk på att köpa din biljett i anslutning till resan eftersom den har begränsad tidsgiltighet. 
 
 
x