Framtidens resesystem

Vi jobbar nu med att utveckla framtidens resesystem då vårt nuvarande biljettsystem behöver ersättas. Ambitionen med vårt utvecklingsarbete är att i framtiden erbjuda resesystem där det är enkelt att köpa biljett och ta del av reseinformation. Allt för att göra kollektivtrafiken så attraktiv som möjligt.

Arbetet med framtidens resesystem bedrivs tillsammans med Kalmar Länstrafik, Jönköpings Länstrafik och Hallandstrafiken.

Det nya biljettsystemet är en viktig pusselbit för att göra resandet med kollektivtrafiken bättre och ännu mer attraktiv.

Läs mer under rubrikerna nedan.

Ny reseapp

En ny reseapp kommer att lanseras. Den nya appen kommer innehålla fler funktioner som hjälper kunden på resan. Det kommer också vara möjligt att ha sin 30-dagars biljett direkt i appen vilket kommer underlätta för de som vill slippa använda ett resekort. Det kommer alltid att finnas alternativa betalmöjligheter för den som inte har en smart telefon. När reseappen finns tillgänglig kommer resenären få 10 % rabatt på enkelbiljetter i reseappen. I bussarna kommer det finnas utrustning för att läsa av mobilbiljetten. 

Resekortet

Vi kommer att byta ut dagens resekort mot ett mer modernt kort för att de ska fungera ihop med den nya tekniken. På Resekortet kommer kunden att kunna ha 30-dagars biljett samt kunna ladda pengar på kortet i funktionen som vi kallar Plånboken. Plånboken kan endast användas för enkelresor inom länet.

När den nya reseappen blir tillgänglig kommer rabatten för reskassan att ändras till 10 % från dagens 20 %. I reseappen kommer resenären få 10 % rabatt på biljettköpet i reseappen.

Nya biljettautomater

Det kommer att bli nya biljettautomater för att passa till det nya resesystemet. Länstrafiken Kronoberg har tillsammans med Jönköpings Länstrafik, Hallandstrafiken och Kalmar Länstrafik upphandlat nya biljettautomater. 

I biljettautomaten kommer det vara möjliget att betala med:
- Betalkort
- Nya resekortet som är laddat med pengar på det så kallade Plånboken för resor inom länet.

Det är även möjligt att återladda periodbiljetter i biljettautomaterna. 

I biljettautomaterna får du får 10% rabatt på biljettens pris. 

Ny e-handel

För att förbättra köp via hemsidan jobbar vi med att ta fram en ny e-handel för att möta framtidens krav och förbättra tekniken. Bland annat kommer ditt köp att slå igenom direkt, det vill säga: Köp i e-handeln och res med din biljett direkt efter. 

Kontantfritt på bussen 

Från den 15 december är det inte längre möjligt att betala sin biljett ombord på bussen med kontanter. Precis som i övriga delar av samhället så väljer de allra flesta andra sätt att betala än med sedlar och mynt. Detta beslut ingår i den av Regionfullmäktige beslutade länstrafiktaxan för 2020 som börjar gälla 15 dec. Det går bra att betala med betalkort ombord på bussen. Fram till juni 2020 går det även bra att köpa biljett med dagens Resekortet reskassa.

Så här köper du din biljett i nya biljettsystemet:

Bussbiljett
- Enklaste sättet är att du köper in biljett i vår kommande app. I den kommer du kunna köpa enkelbiljetter och 30-dagarsbiljett direkt i appen.
- Har du inte tillgång till en mobiltelefon kommer du kunna betala med betalkort ombord på bussen. Fram till juni 2020 kan du använda dagens Resekort reskassa för betalning ombord på bussen dock sänks rabatten till 10%.
- Nya Resekortet kommer ha en funktion som kallas för Plånboken. Du kan i förväg ladda Plånboken med pengar som du kan betala din biljett inom Kronobergs län med. Köper du biljetten ombord så betalar du ordinarie pris, köper du biljetten i biljettautomat så får du 10 %.
- Du kommer även kunna köpa din biljett på vårt Kundcenter eller hos någon av våra återförsäljare.


Tågbiljett:
- Enklaste sättet är att du köper in biljett i vår kommande app. I den kommer du kunna köpa enkelbiljetter och 30-dagarsbiljett direkt i appen.
- Har du inte tillgång till en telefon kommer du kunna köpa din din biljett i den biljettautomat som finns på stationen.
- I den nya biljettautomaten kommer du kunna betala med betalkort. Det går även att betala med det nya Resekortet om det är laddat med pengar i den så kallade Plånboken men då endast för resor inom länet. 
- I våra nya biljettautomater kommer du få 10% rabatt.
- Biljett måste köpas innan du går ombord. 
- Du kan även köpa din biljett på vårt Kundcenter eller hos någon av våra återförsäljare.

 

Frågor och funderingar

Har du frågor eller funderingar kring Framtidens resesystem är du välkommen att kontakta vårt kundcenter.