facebook pixel

Pressmeddelande.: Första trivselbussresan i Växjö kommun

Publicerad den 19-05-17

I Växjö kommun genomförs inom kort den första resan med trivselbussarna. Det blir en utflykt till Korrö för fika och lunch.

Familjen Kamprads stiftelse tog 2017 kontakt med Länstrafiken Kronoberg. Syftet var att starta ett projekt som ska främja äldres trivsel genom att anordna bussresor med ett socialt syfte.

- Ingvar Kamprads idé handlade om betydelsen av att göra saker tillsammans, i detta fallet bussresor för en grupp äldre som sällan eller aldrig kan delta i gemensamma utflykter, säger Lena Fritzén, verkställande ledamot i Familjen Kamprads stiftelse.

Nu har Växjö kommun beställt sin första resa, det är det särskilda boendet Toftagården i Växjö som ska på utflykt till Korrö.

- Växjö är sjätte kommunen i länet som bokat in trivselbussresor. Vi har hittills bara fått positiva kommentarer från de som varit på utflykt, det är oerhört roligt att kunna erbjuda detta tillsammans med Familjen Kamprads stiftelse. Korrö är ett väl valt utflyktsmål, jag hoppas att de får vackert väder och en trevlig dag, säger Carina Bengtsson, (C) trafiknämndens ordförande.

Efter samtal beslutade länstrafiken och Familjen Kamprads stiftelse att i juni 2018 starta ett försöksprojekt i Älmhults kommun. Projektet innebar att brukare inom äldreomsorgen och personal fick möjlighet att tillsammans genomföra resor.

- Projektet har nu rullat igång ordentligt, det är roligt att vi nu är igång i länets största kommun. Fler och fler av våra äldre i Kronoberg får nu möjligheten till dessa resor. De kommuner som återstår att starta upp i är Lessebo och Uppvidinge, men där är vi snart också igång. Trivselbussresor kan bokas av äldreomsorg och hemtjänst i hela Kronbergs län, både av kommunal verksamhet och privata aktörer, säger Patrik Tidåsen, trafikchef Länstrafiken Kronoberg.

Förutom Växjö är Alvesta, Tingsryds, Älmhults, Markaryds och Ljungby kommun och igång och bokar resor. Resor, personal och aktivitetskostnader finansieras av stiftelsen och Länstrafiken Kronoberg administrerar tjänsten. Stiftelsen har beviljat fem miljoner kronor för projektet.

 

Mer information, kontakta:

Carina Bengtsson, (C) trafiknämndens ordförande, 072-0831976, carina.bengtsson@kronoberg.se

Thomas Nilsson, trafikdirektör, 0470-58 30 50, thomas.t.nilsson@kronoberg.se

Patrik Tidåsen, trafikchef, 0470-583040, patrik.tidasen@kronoberg.se

Lena Fritzén, verkställande ledamot Familjen Kamprads stiftelse, 070-8377549

 

x