facebook pixel

Pressmeddelande: Första trivselbussresan i Alvesta kommun

Publicerad den 19-05-13

I Alvesta kommun genomförs inom kort den första resan med trivselbussarna. 
Det blir en utflykt runt Åryd med lunch och fika.

Familjen Kamprads stiftelse tog 2017 kontakt med Länstrafiken Kronoberg. Syftet var att starta ett projekt som ska främja äldres trivsel genom att anordna bussresor med ett socialt syfte.
- Ingvar Kamprads idé handlade om betydelsen av att göra saker tillsammans, i detta fallet bussresor för en grupp äldre som sällan eller aldrig kan delta i gemensamma utflykter, säger Lena Fritzén, verkställande ledamot i Familjen Kamprads stiftelse.

Nu har Alvesta kommun beställt sin första resa, det är äldreboendet Furuliden i Moheda som ska på utflykt runt Åryd.
- Alvesta är femte kommunen i länet som bokat in trivselbussresor. De pensionärer och anställda som åkt hittills säger att det är fantastiskt att vi tillsammans med Familjen Kamprads stiftelse gör detta möjligt för dem. Det är ju självklart oerhört roligt att höra. Det är verksamheterna tillsammans med brukare som själva bestämmer vad de vill hitta på. Jag önskar Furuliden vackert väder och en härlig utflyktsdag, säger Carina Bengtsson, (C) trafiknämndens ordförande.

Efter samtal beslutade länstrafiken och Familjen Kamprads stiftelse att i juni 2018 starta ett försöksprojekt i Älmhults kommun. Projektet innebar att brukare inom äldreomsorgen och personal fick möjlighet att tillsammans genomföra resor. 
-  Projektet har nu rullat igång ordentligt. Fler och fler av våra äldre i Kronoberg får nu möjligheten till dessa resor. De kommuner som återstår att starta upp i är Växjö, Lessebo och Uppvidinge, men där är vi snart också igång. Trivselbussresor kan bokas av äldreomsorg och hemtjänst i hela Kronbergs län, både av kommunal verksamhet och privata aktörer, säger Patrik Tidåsen, trafikchef Länstrafiken Kronoberg.

Förutom Alvesta är Tingsryds, Älmhults, Markaryds och Ljungby kommun och igång och bokar resor. Resor, personal och aktivitetskostnader finansieras av stiftelsen och Länstrafiken Kronoberg administrerar tjänsten. Stiftelsen har beviljat fem miljoner kronor för projektet.


Mer information, kontakta:
Carina Bengtsson, (C) trafiknämndens ordförande, 072-0831976, carina.bengtsson@kronoberg.se
Thomas Nilsson, trafikdirektör, 0470-58 30 50, thomas.t.nilsson@kronoberg.se
Patrik Tidåsen, trafikchef, 0470-583040, patrik.tidasen@kronoberg.se
Lena Fritzén, verkställande ledamot Familjen Kamprads stiftelse, 070-8377549
 

x